X

Esther mag dan in het ziekenhuis in Sneek zijn geboren, ze is een rasechte Workumse. Sinds augustus 2016 woont ze in Koudum met haar partner Michiel de Brouwer, die een hoveniersbedrijf heeft en zich toelegt op tuinonderhoud en de aanleg van tuinen. Esther en Michiel hebben een zoontje, Tomas (2). Ze streken in Koudum neer nadat Esther dik 17 jaar ‘om utens’ had vertoefd. Ze studeerde textiel- en modemanagement in Doorn. Lang aarzelde of ze deze studie zou aanvatten of dat ze een loopbaan in de horeca zou kiezen. Na samenspraak met haar vader Leendert van Tuinen, welbekend in Workum en als echte horecaman een ervaringsdeskundige, besloot ze toch maar voor de mode en de textiel te kiezen. Een baan in de horeca legt toch wel – het zal bekend zijn – een zware claim op je privé- en sociale leven. Maar de horeca – een van de pijlers van de nieuwe Rolpeal – heeft wel haar liefde en zo tekent zich al af dat het bestuur van de Stichting Exploitatie De Rolpeal met het aanstellen van Esther van Tuinen een goede greep heeft gedaan. Toen ze in Doorn studeerde woonde Esther trouwens in het naburige Driebergen en juist daar is ze onlangs begonnen met een anderhalf jaar durende opleiding leefstijlcoach. Niet dat ze vaak in Driebergen hoeft te zijn; afgezien van zo nu en dan een cursusdag komt deze opleiding vooral neer op zelfstudie thuis. Het gaat in deze studie om gezondheid, in relatie met onder andere gezonde voeding en beweging. Alweer een verbinding met de nieuwe Rolpeal dus.

Sportief
Na haar studie woonde Esther eerst in Amstelveen en daarna in Hoofddorp. Ze vervulde een managementfunctie bij de modeketen CoolCat. Aanvankelijk werkte ze veel in Amsterdam en omgeving, later werd ze als ‘troubleshooter’ verantwoordelijk voor meerdere winkels en ook verbleef ze een half jaar in Duitsland om daar een filiaal van CoolCat uit te bouwen. “Dat was mijn laatste grote project,” vertelt ze. Toen zij en Michiel naar Koudum verhuisden kon ze aan de slag bij de CoolCat-vestiging op de Nieuwstad in Leeuwarden. “Afgelopen oktober ben ik in Leeuwarden gestopt.” Esther is heel sportief. “In mijn jeugd in Workum deed ik aan badminton, jazzballet, tennis – dat was toen nog in de sporthal –, volleybal, zwemmen discozwemmen en ga zo maar door.” Vooral het volleybal heeft haar liefde. Ze speelt nog steeds in het tweede volleybal damesteam van SVW. “Via het volleybal ben ik ook achter de bar in de oude Rolpeal beland en daarna kreeg ik een echt bijbaantje achter de bar. Een mooie tijd: hard werken en heel veel lol. Maar ik heb ook terrassen gelopen in de horeca en daarom heb ik wel getwijfeld of ik die richting ook op zou gaan. Daarom vind ik mijn nieuwe functie ook zo leuk. Naast het sporten moeten de mensen in de nieuwe Rolpeal er ook lekker en in een goede sfeer kunnen zitten en een gezond broodje kunnen eten. Ik ben dus ook dienstverlenend bezig.”

“Het leuke vind ik vooral ook het aansturende aspect.”

Aan het einde van het afgelopen kalenderjaar gaf Esther bij het bestuur van de Stichting Exploitatie De Rolpeal aan dat ze graag voor de functie van manager in aanmerking zou willen komen. “Ik heb toen meerdere gesprekken gehad en vlak voor oud en nieuw hoorde ik dat ik het geworden was. Het leuke vind ik vooral ook het aansturende aspect.” Uit haar hier boven geschetste levensgeschiedenis zal duidelijk zijn dat de managementfunctie in de nieuwe Rolpeal haar helemaal past.