X
Welkom bij Sportcentrum Rolpeal!

Stel: de droom

 

Het is lente 2025. Voor het eerst sinds lange tijd ben ik terug in Workum. Ik besluit om te gaan kijken bij het sportcentrum de Rolpeal om te zien wat allemaal terecht is gekomen van alle plannen die wij een aantal jaren geleden hebben opgesteld. Ik ben heel benieuwd!

 

“Schoon en representatief”

Het is woensdagmiddag. Het eerste wat mij opvalt is dat het terrein rondom de accommodatie schoon en verzorgd is. Ik zie Herre en Bauke, die ik nog ken van het voetballen en van de periode waarin wij bezig waren met de planvorming, schoffelen in de perkjes. Ik spreek hen aan en zij vertellen dat zij samen met twee anderen elke woensdagmiddag het groen rondom De Rolpeal bijhouden. Ik geef ze een complimentje, want ik word direct aangetrokken tot de entree. Het is een komen en gaan van bezoekers. Er staan aardig wat auto’s op het parkeerterrein en het fietsenrek is goed gevuld. Er zijn dus aardig wat mensen ‘in beweging’.

 

“Gastvrij, gedreven en enthousiast”

Ik besluit om naar binnen te gaan. Aan de linkerkant van de gang heb je een prachtig zicht op de sporthal. Een grote groep jeugd is aan het volleyballen en krijgt les van een enthousiaste trainster. Ik loop iets verder de gang in en zie rechts het zwembad liggen, waar op dit moment zwemles wordt gegeven. Aan het einde van de gang zie ik de horecavoorziening. Deze ziet er ook al uitnodigend en schoon uit. Iets verderop is het dakterras van de voetbalvereniging. Ik kijk nog eens goed om me heen en zie overal beweging en plezier. Ik sta in het kloppend hart van het gebouw. Er is aan alles gedacht. Er is zelfs een speelhoekje voor de allerkleinsten. Wauw! Wie houdt dit allemaal draaiende?

Mijn oog valt op een muur waar alle vrijwilligers staan afgebeeld. En dat zijn er een heleboel. Het kan dus toch: zo’n accommodatie draaiende houden met vrijwilligers! Wat leuk dat ze hier de vrijwilligers op zo’n manier in ’the spotlight’ zetten. Ondertussen word ik begroet door een attente dame in het sportcafé. Ze vraagt of ze mij kan helpen. Ik geef aan dat ik vijf jaar geleden nauw betrokken ben geweest bij alle ideeën, om deze sportaccommodatie succesvol met vrijwilligers te beheren en dat ik nu heel benieuwd ben wat hier allemaal van terecht gekomen is. Ze vertelt mij dat zij één van de vrijwilligerscoördinatoren is en over wat allemaal gerealiseerd wordt met vrijwilligers. Ze draagt een nette rode polo met het logo van De Rolpeal. Ik herken gelijk nog een aantal mensen die ook in zo’n polo lopen.

 

“Voor en door vrijwilligers”

Ze vertelt dat iedere nieuwe vrijwilliger een vast inwerkmaatje krijgt, zodat ze goed kunnen wennen aan de verschillende werkzaamheden. De vrijwilligers die al langer actief zijn, rouleren eens in de zoveel tijd van werkzaamheden, om het meedraaien ook uitdagend te houden.

“Als vrijwilligerscoördinator probeer ik met iedereen een goede relatie te houden. Dan weet ik wat er speelt en wat de motieven van iemand zijn om in De Rolpeal vrijwilligerswerk te doen. Ook help ik bij het bepalen en het regelen van de diverse opleidingen voor de verschillende functies. Je kunt wel zeggen, dat het stichtingsbestuur alles tot in de puntjes geregeld heeft voor wat betreft alle eisen die de wet stelt en hoe onze klanten daarbij zo deskundig mogelijk geholpen worden. Onze vrijwilligers kunnen zelfs voor bepaalde functies een vrijwilligersvergoeding krijgen.”

 

“Vrijwillig, maar niet vrijblijvend”

“Er zijn veel vrijwilligers actief en de werkzaamheden zijn zeer divers. Zo hebben wij mensen die meehelpen in de horeca en bij de receptie. Bij deze ‘tak van sport’ is gastvrijheid zeer belangrijk. Mensen moeten zich welkom voelen en daar doen wij allemaal enorm ons best voor. Afgelopen jaar zijn wij zelfs genomineerd als de meest gastvrije accommodatie! Verder zetten veel vrijwilligers zich in voor het beheer. Hierbij gaat het niet alleen om het uitvoeren van kleine schoonmaakwerkzaamheden in het gebouw, maar ook om het terrein. Dit schoonmaken is een secuur werkje, want er komt tegenwoordig heel wat bij kijken. Al onze vrijwilligers moeten de werkzaamheden veilig en goed kunnen uitvoeren, dus daarom worden de mensen goed opgeleid.”

 

Ze vertelt verder dat ruim 100 vrijwilligers actief zijn binnen De Rolpeal. “In alle leeftijdsgroepen zetten mensen zich in voor het sportcentrum. De jongste vrijwilliger Gea, vind je regelmatig bij de receptie. Onze oudste vrijwilliger Willem is inmiddels 82 jaar, maar zet nog steeds zijn beste beentje voor in het beheer. Alle verenigingen die gebruikmaken van deze accommodatie, zetten zich in voor het gezamenlijke belang. We helpen elkaar waar we kunnen en dat moet ook wel, want er is veel te doen. Ook zoeken we volop de samenwerking met de naast liggende scholen en de buurtsportcoaches van de gemeente Súdwest-Fryslân.“

 

“Verbinden”

Ze deelt ook dat elk jaar een groot vrijwilligersfeest wordt georganiseerd om de vrijwilligers op een speciale manier te bedanken. Dit wordt met alle verenigingen opgepakt. “Vrijwilligers die dat jaar iets bijzonders hebben gedaan of na lange en intensieve inzet zijn gestopt, zetten we nog even extra in het zonnetje. Zo blijven de mensen gemotiveerd en dat vinden wij erg belangrijk! Hierdoor merken we dat de vrijwilligers zich voor een langere periode aan ons willen binden. Super motiverend!”

 

“Gezonde voeding”

Ik ben onder de indruk van wat er allemaal wordt gedaan om De Rolpeal met vrijwilligers te beheren. Ik bedank de vrijwilligerscoördinator voor haar tijd en besluit om nog even een rondje te lopen langs alle sportvoorzieningen om te kijken wat er allemaal gebeurt. Ik kijk ook nog even naar de menukaart van het sportcafé. Een frisse gezonde smoothie van mango, sinaasappel en banaan springt eruit. Mmmm. Dat ziet er lekker uit! Ik zie dat nog veel meer gezonde producten op de kaart staan. Gelukkig staan de bitterballen en de frites ook nog op de kaart.

 

Vlak voordat ik weer naar huis wil gaan, komt de vrijwilligerscoördinator nog even naar me toe gerend en nodigt ze me uit voor de eerstvolgende informatiebijeenkomst. Ze vraagt of ik ook iets zou willen betekenen in de toekomst. Ik twijfel even, maar ik bedenk me wat we 5 jaar geleden aan plannen hadden gemaakt en ik besef: Wow, dat doen ze hier echt goed! Onbewust heb ik eigenlijk al besloten weer iets voor mijn stad te willen betekenen. We maken een afspraak om de mogelijkheden die er zijn eens te bespreken.