X
Welkom bij Sportcentrum Rolpeal!

Geplaatst op: 17 maart 2022

De uitzending van Radar van maandag 14 maart jl. heeft eens te meer het belang aangetoond van landelijke uniforme kwaliteitseisen voor zwemlesaanbieders.

Licentiehouders Nationale Zwemdiploma’s laten al zien dat zij onafhankelijk getoetst worden op eisen die in nauwe samenwerking met een groot aantal partijen in de zwembranche zijn opgesteld. Alleen deze zwemlesaanbieders mogen de Nationale Zwemdiploma’s, het Zwem-ABC, uitgeven.

De eisen zijn onder andere gericht op goede inrichting van toezicht, sociale veiligheid en er wordt een minimaal opleidingsniveau voor zwemonderwijzers gehanteerd. Bij Licentiehouders Nationale Zwemdiploma’s wordt dus gewerkt met gediplomeerde en gekwalificeerde zwemonderwijzers. Zo werken de zwemonderwijzers volgens de Gedragscode Zwembranche, hebben een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en blijven bijgeschoold.

Zwemlesaanbieders die in het bezit zijn van de Licentie Nationale Zwemdiploma’s laten ouders en kinderen zien kwaliteit heel belangrijk te vinden en worden jaarlijks onafhankelijk getoetst door de Nationale Raad Zwemveiligheid.

Belangrijk om nog te vermelden is dat iedere licentiehouder zelf mag bepalen hoe de zwemlessen worden vormgegeven. Als de kinderen aan het einde van het lestraject maar de vastgestelde vaardigheden kunnen laten zien. De verschillende visies op zwemles, vertaald in een zwemlesmethode, kunnen prima worden toegepast binnen de kaders van de Licentie Nationale Zwemdiploma’s. Middels het zogeheten maatwerk kan ook het examenprogramma worden afgestemd op de gevolgde lesmethode.